İtibar, kulağa çok hoş gelen bir sözcük...
Nedir itibar?
-Saygınlık, ululuk, yücelik, onur, umursama, değer kazanma, sözü dinlenme vs. gibi
birçok kavramı da içine alan bir sözcüktür… Bundan dolayı da itibar, sonradan kazanılan değerlerden oluşur. Bu durum da, itibar kazanmanın kültürel bir işlevselliği vardır.
-İtibar kazanmak, ancak insana, topluma, insanlığa, bir artı değer kazandırmakla söz konusu olabilir.
-İtibarlı insan, ağırbaşlı, etkili, muteber, saygıdeğer, onurlu ve değerbilir, değer katar insandır.
-İtibarlı insan, doğruyu, iyiyi, güzeli toplumsal yaşamda geçerli kılmaya çalışan ve bu değerleri yaşamın en temel ilkesi olarak kabul eden ve uygulayan insandır.
-İtibarlı insan, erdemli, ahlaklı, hak yemez, haksever, helalzade… insandır.
-İtibarlı insan, nazik, kibar, ince duygulu, duyarlı ve sevecen ..insandır.
-İtibarlı insan, nefsini törpüleyen, benciliğini yenen ve kendisini eğiten insandır.
-Başkasından saygı gören ve toplumda saygı uyandıran bir insan itibarlıdır.
-Küçük düşünen, her şey benim olsun diyen bir insan da itibar olur mu?
-Yalan söyleyen, kaçak-kuçak işlerle uğraşan bir insan da itibar olur mu?
-Çalan-çırpan, hırsızlık yaparak kazancına kazanç katan bir insan da itibar olur mu?
-Nefret duygusunu öne çıkaran, hınçla, hırsla, düşmanca davranan da itibar olur mu?
-Kendinci, merkezci bir anlayıştan itibar olur mu?
-Bencilce davranışlar sergileyen, her türlü davranışı paraya göre yapan ve parayı en üstün güç olarak gören, doyumsuz bir insan da itibar olur mu?
İtibar, görkemli saraylarla, binlerce yapılı odalarla, lüks yaşamla, son model araçlarla, dünya da mal-mülk edinmekle vs oluşmaz. Tam tersine, itibar, mütevazı, paylaşımcı, dayanışmacı, sade, yalın, gösterişsiz bir yaşam, insanı yüceltir ve değer yükler. Milyonlarca insanın aç ve yoksul olduğu bir toplumda, büyük büyük saraylar yapmak, o toplumu yüceltmez ve o sarayı yapana ve yaptırana da itibar kazandırmaz…
-Bir toplumun itibarı, o toplumun insanlığa katığı artı değerlerle, insanlığı ileriye taşıyacak olan buluşlarla, bilim de, felsefe de, sanat da, eğitim de gerçekleştirilecek yeniliklerle ve yapıtlarla vs ölçülür.
-Bir toplumun itibarı, toplumsal değerlerin adaletli bir şekilde uygulandığında söz konusu olabilir.
-İtibarlık; hakkın ve hukukun normal işlediği, kadın ve erkek arasında bir ayrıma gidilmediği, insanı, insan olduğu için herkesin saygın görüldüğü, demokrasinin egemen olduğu, eşit vatandaşlığın etkin kılındığı, hiçbir kimsenin farklılığından dolayı öteki kılınmadığı vs bir toplumsal yapının oluşmasıyla artar.
-İtibarlık, aç ve açıkta kimsenin kalmadığı, kaynakların doğru ve toplumu ileriye taşıyacak bir biçimde kullanılmasıyla olasıdır...
-İtibarlık, herkesin kendi dilini özgürce kullandığı, inancını, dinini özgürce yerine getirdiği; kimsenin ibadethanesinin “devlet” tarafından belirlenmeye çalışılmadığı ve hiç kimsenin inancımdan ve farklılığından dolayı küçümsenmediği bir toplumsal yapıyla olasıdır…
Bir insanın yaptıkları, pratikleri, eylemleri vs, eğer bir kavramla özdeş kılınıyorsa ve o yapılanlar o kavramın karşılığını veriyor ve içini dolduruyorsa yani toplumda onun bir karşılığı varsa, söz konusu yapıtların da o kavramın içerdiği değerlere göre bir anlam kazanır. Yok, eğer, o kavramın yapılanla özdeşleşmiyorsa ve toplumda tam bir karşılığı yoksa kullanılan kavramın da bir anlamı olamaz…
İtibarlı olmak, değerlilikle kazanılan bir olgudur…
Gerisi boştur…